EF » EFnet » Razno » Konfucijski Inštitut: Kulturno – gospodarski most med Slovenijo in Kitajsko

Konfucijski Inštitut: Kulturno – gospodarski most med Slovenijo in Kitajsko

24.10.2012,

»Učenje brez razmišljanja je brez koristi, razmišljanje brez učenja pa nevarno«

Konfucijski inštitut je 17. oktobra 2012 ponovno odprl svoja vrata, vsem zainteresiranim za učenje kitajskega jezika in kulture. Tudi EF News se je z veseljem udeležil uvodnih predavanj pri prof. dr. Mitji Sajetu, hkrati pa nam je vodstvo inštituta predstavilo njegovo delovanje in dosežke, v času 2 letne prisotnosti v Sloveniji.

Mag. Danijela Voljč, direktorica Konfucijskega inštituta 

»v nekaterih osnovnih šolah v Ljubljani in Mariboru smo  začeli s poskusnimi kitajskimi razredi«

Konfucijski inštitut, je v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto, Univerze v Ljubljani, v Sloveniji prisotne že dve leti. Kaj je osnovni namen njegove ustanovitve?

Primarni namen ustanovitve Konfucijskega inštituta je Slovencem približati, jih seznaniti s kitajsko kulturo in jezikom iz drugačnega kota. Kajti tudi napisali smo na Konfucijskem inštitutu, da je znanje res ena vrednota. Prav tako upamo, da bo znanje o kitajski kulturi in zgodovini, ki je tako bogata in časti vredna (stara že 5000 let), še bolj zanimivo tudi za naš poslovni svet. Prvi pogoj za dobre poslovne odnose.

 

 

Ali so se slovensko-kitajski odnosi na kulturno-ekonomskem področju izboljšali od ustanovitve inštituta do sedaj?

Na Konfucijskem inštitutu delamo zelo intenzivno, celi maj smo posvetili kitajski kulturi, izjemno sem bila presenečena nad odzivnostjo slovenskega občinstva, ki je prisustvovalo na mnogih naših prireditvah in razstavah, navdušeni so bili nad kakovostjo, ko so spoznali kitajske umetnike. Največji uspeh pa je, da smo v nekaterih osnovnih šolah v Ljubljani in Mariboru začeli s poskusnimi kitajskimi razredi. Naši otroci se seznanjajo s tem jezikom in kulturo in to v takem številu, ki nas je vse presenetilo. Tako na OŠ Koseze imamo čez 100 učencev, ki so se prijavili na tečaj kitajskega jezika. Podobno je tudi na drugih osnovnih šolah in vrtcih. Gre za izven šolsko dejavnosti, ki se bo počasi inkorporirala v šolsko dejavnost. Ta proces že poteka na ministrstvu za šolstvo, na ta način se bo Slovenija približala razvitem svetu kot so Anglija, Amerika, kjer je že to uveljavljena praksa na šolah. Ampak zanimanje naših učencev in staršev njihovih pa je izjemno. 

Druga stvar je, da se tudi poslovni svet počasi izobražuje in vključuje na naše tečaje kitajskega jezika. Ampak predvsem želijo vedeti o kitajski kulturi in etiki obnašanja na Kitajskem, ter kako uspešno poslovati. V ta namen je bilo lansko leto in to leto organizirano nekaj tečajev in izobraževalna ekskurzija tako za šolnike kot tudi za gospodarski svet. Tam nas sprejmejo naši partnerji, kjer se res naučijo kako delamo posel na Kitajskem, tako kaj so njihove poslovne navade, kaj je njihovo pravo, kakše so vstopne ovire na kitajski trg. Zato smo uspešni, ker smo prepričali veliko podjetij da je to pomembno. 

»razumeti zakaj sploh pišejo tako kot pišejo, razumeti karakter tega naroda«

 

Zadnje čase je veliko govora o tečajih kitajskega jezika na vašem inštitutu. Ali zanimanje po učenju kitajščine narašča in komu so namenjeni tečaji?

Tečaji so namenjeni v prvi vrsti poslovnem svetu in študentom Ekonomske fakultete. Ponudbo smo razširili tudi na druge fakultete v Ljubljani, kar se bo tudi nadaljevalo, če bo zdosten interes. Dobrodošli so osnovnošolci, srednješolci in seveda vsi naši občani, ki želijo slišati en eksotičen jezik, razumeti zakaj sploh pišejo tako kot pišejo, karakter tega naroda. Poslovnem svetu pa še posebej priporočamo naše tečaje, kjer se bodo seznanili s kratkim prerezom čez državo, da dobijo občutek kako delati enakovredno, pošteno, z dobrim namenom in s spoštovanjem.

Druga stvar je da so se tudi na Kitajskem začeli učiti slovenski jezik na Pekinški Univerzi. Trenutno imamo 5 diplomiranih mladih kitajskih učiteljev. Preseneča me njihova izjemna motiviranost in entuzijazem. Predavateljice bodo učile tudi v osnovnih in srednjih šolah. Imamo tudi eno podružnico v Mariboru, v sodelovanju z II mariborsko gimnazijo.

Načrti za prihodnost…

Dela imamo več kot dovolj. Do konca leta imamo dva praznika. V decembru bomo praznovali »Dan starejših občanov«, kjer bomo obiskali Dom starejših občanov v Trnovem ter pripravili bogato pojedino in vrhunski zabavni program. Potem bomo praznovali »Dan študentov«, kjer se bomo predstavili širši študentski populaciji. Dogodek bo na Upravni fakulteti. 

Ker vedno sledimo praznovanju kitajskih kulturnih praznikov bomo tako, leta 2013 praznovali   začetek pomladi, kitajsko Novo leto, organizirali bomo Boatfestival. Mesec maj 2013 bo pa posvečen tradiciionalni kitajski prehrani in načinu življenja, v poletnih mesecih pa sledi izobraževalna ekskurzija na Kitajsko.

Mag. Irena Kržan, projektni vodja Konfucijskega inštituta

»Gospodarski sektor nas vedno več podpira, hkrati pa nas v vedno večji meri sprašujejo kako jim lahko pomagamo«

Ali ste na Konfucijskem inštitutu pridobili tudi podpiro gospodarskega sektorja?

Imamo podporo od dekana Ekonomske fakultete prof. dr. Dušana Mramorja, zelo nam pomaga kitajski veleposlanik. Gospodarski sektor nas vedno več podpira, hkrati pa nas v vedno večji meri sprašujejo kako jim lahko pomagamo. Sponzorjev zaenkrat še nismo uspeli pridobiti. Lansko leto (2011) in letos (2012) smo organizirali dve poletni šoli kitajskega jezika. Prav tako pa smo organizirali tudi poletno šolo za 80 slovenskih študentov v Šanghaju,  kjer smo se povezali s slovenskimi podjetji, ki poslujejo v Šanghaju, eno izmed teh je podjetje Gorenje, ki je že od leta 2005 prisotno na Kitajskem. Te povezave se počasi začenjajo.

Leta 2011 se je prav tako v Novi Gorici 22 zaposlenih iz tovarne Elektro Nova Gorica, udeležilo     tečaja kitajskega jezika in kulture.

              

Iskra Tanjga, ef news

 

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: