EF » EFnet » Alumni » ALUMNI & STUDENTS Forum: Uspešen prodor in poslovanje na RUSKEM TRGU

ALUMNI & STUDENTS Forum: Uspešen prodor in poslovanje na RUSKEM TRGU

12.12.2012, ,

Alumni klub Ekonomske fakultete in Klub Š.E.F. sta združila svoje moči in v torek, 11. decembra 2012, organizirala izjemen dogodek na temo »Kako poslovati v Ruski federaciji?«.

Med povabljenimi nastopajočimi so bili: Saša Geržina, predsednik društva Slovenija – Rusija, ki je hkrati tudi član Alumni kluba Ekonomske fakultete, Nj. Eksc. dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji in Janez Škrabec, direktor podjetja Riko d.o.o.

Dogodek je odprla Irina Guščina, diplomirana umetnica ruske priznane šole, ki nas je, skupaj s svojo hčerko, popeljala v čudoviti svet ruske glasbe s pesmijo »Ivuški«.

»Moramo imeti več kontaktov pri izobraževanju in študijskih izmenjavah, ki bi bile za študente zelo koristne.« 

Ruski veleposlanik v Republiki Sloveniji (RS), je v svojem nagovoru, največji poudarek namenil uspešnemu sodelovanju RS in Ruske federacije, načrtom za prihodnost med dvema omenjenima državama pa so prav tako optimistični in svetli. Nj. Eksc. dr. Zavgajev: »Rusko – slovensko sodelovanje je na vseh področjih uspešno, to pa predvsem zato, ker so ustvarjene uspešne pogodbene in pravne možnosti. V zadnjih letih se srečujemo s 30-odstotno gospodarsko rastjo, blagovna menjava pa znaša 1,6 mrd $.«

Ker pa je zadnje čase veliko govora o Južnem toku, so vsi prisotni bili radovedni kako kaže z aktualnim projektom in njegovo realizacijo. Dr. Zavgajev je izrazil optimizem tudi na tem področju, poudaril pa je, da gre za izjemno velik projekt, ki naj bi prinesel veliko novih delovnih mest, nove proizvodnje in tehnologije in nenazadnje, prispeval okoli 160 mio $ k slovenskem proračunu. 

»Slovenija je šele danes, po petindajsetih letih opredelila Rusijo kot pomembno strateško zavezo.« 

Saša Geržina pa je izrazil skrb za prihodnost slovenskega gospodarstva in dejstvo, da ob izredno visoki politični ravni, morebitni tržni potenciali še vedno niso dobro izkoriščeni. In sicer dogaja se ravno nasprotno – propad velikih slovenskih podjetij je dejstvo. Z osvežitvijo kapitala iz tujine pa bi lahko ponovno zagnali naše gospodarstvo in prispevali k izboljšanju stanja znotraj realnega sektorja. Pri tem bi lahko iskali poslovne partnerje prav v Ruski federaciji, saj smo z njimi vedno dobro poslovali. Kot enega izmed argumentov Geržina navaja: »Rusi so bili vedno kolegijalni do Slovencev. Jugoslovanski partnerji  so bili veliko let zelo privilegirani na ruskem trgu, imeli smo klirinčko menjavo, ki je v takratnih časih uspešno delovala. Panoge, v katerih so partnerji iz Rusije trenutno prisotni v Sloveniji pa so predvsem železarska, energetska in bančna.« 

»…obljubljam vam solze in znoj, ne pa, da se bosta cedila med in mleko.« 

Direktor podjetja Riko d.o.o., Janez Škrabec je s prisotnimi delil nekaj ključnih korakov in anekdot, ki so ga pripeljali do uspešnega poslovanja in naravnanosti k ruskemu trgu. Med drugim je za to zaslužen njegov oče, ustanovitelj podjetja Riko d.o.o., ki je prav tako veliko posloval z Rusko federacijo in ga je že od majhnega seznanil s to izjemno in bogato kulturo. Na vprašanje, kako se lotiti posla z Rusijo, je Škrabec odgovarja: »Če izbiramo med hitro rastočimi trgi, torej BRIC državami, pojdimo v Rusijo! Tam bomo imeli vedno višjo štartno osnovo kot v katerikoli drugi izmed teh. Osebno sem uspešen, ker sem tam že 20 let, zato je nesmiselno pričakovati hiter uspeh na tem trgu. Novo vstopajočim svetujem, da se držijo nas, velikih. Poleg tega  pa je pomembno, da si najdemo lokalnega partnerja iz Rusije, vrednega zaupanja, človeka, ki se bo zavzemal za naš vstop v ta gigantski trg.«

»Za Ekonomsko fakulteto me vežejo lepi spomini. Odločil sem se za študij ekonomije, ker mi je ta, kot humanistična znanost, najbolj dišala po denarju.«

Srečanje je zaključilo neuradno druženje v sproščenem vzdušju ob kozarcu penine Istenič. Ekskluzivno za efnews pa  je nekaj udeležencev zaupalo svoje vtise o samem dogodku:

»Dogodek se mi je zdel zelo zanimiv, saj si že nekaj časa želim izvedeti nekaj več o ruskem trgu. Pogrešal pa sem mogoče nekaj več praktičnih nasvetov, ki bi nam – mladim v prihodnje prav prišli«, Lucijan Ratajc, študent podiplomskega programa na Ekonomski fakulteti.

»Dogodek je vsekakor izpolnil moja pričakovanja, zelo pohvalno in spodbudno. Posebna pohvala gre organizatorjem, ki so poskrbeli za odlično vzdušje in uspešno organizirano srečanje. Upam, da bo ALUMNI Forum organiziral še več podobnih srečanj kot so bili »Kako poslovati z Indijo«, sedaj pa tudi z Rusijo. Take diskusije Slovenija vsekakor potrebuje, ker je obsojena na mednarodno trgovino. Prišel sem predvsem zaradi poslovnih možnosti in spoznavanja tujih trgov preko drugih poslovnih zgodb«, Igor Šimac, dipl. ekonomist in član ALUMNI kluba na Ekonomski fakulteti.

»ALUMNI Forum je vsekakor izpolnil je moja pričakovanja. Nastopajoči gosti so nam dali praktičen pogled na ruski trg. Skratka, Rusija kot država mi je zelo zanimiva, na njenih trgih pa prav tako vidim poslovni potencial«, Tilen Sovič, študent podiplomskega programa na Ekonomski fakulteti.

Več fotografij si oglejte na facebook strani: ALUMNI KLUB EKONOMSKE FAKULTETE.

Iskra Tanjga, efnews


Image gallery:

Related news

Publish your comment: