EF » EFnet » Alumni » Dežela nebesnega zmaja

Dežela nebesnega zmaja

19.04.2013, , ,

ALUMNI&CI Forum

Alumni klub Ekonomske fakultete, je tokrat s pomočjo Konfucijskega inštituta našo pozornost preusmeril na Kitajsko – deželo poslovnih priložnosti. Cilj in namen srečanja je bila delitev, ter posredovanje novega znanja za vse tiste, ki si želijo narediti korak naprej predvsem na poslovnem a hkrati tudi na osebnem področju. V ta namen je Alumni klub na srečanje povabil predstavnike slovenskih podjetij, ki imajo bogate izkušnje z delovanjem na Kitajskem, kot tudi Nj. eksc. gospoda ZHANG Xianyi, veleposlanika Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji.

»Skupna skrb za skupno prihodnost.«

Otvoritveni nagovor je pripravila prof. dr. Maja Makovec Brenčič, ki je izpostavila pomembnost Konfucijskega inštituta pri zbliževanju slovenske in kitajske skupnosti ter istočasno izrazila željo da bi inštitut postal temelj za nadaljnjo snovanje novih vezi in razumevanje potenciala, ki ga ponuja kitajski trg. »Skupna skrb za skupno prihodnost.« Prisotne je nato nagovorila direktorica Konfucijskega inštituta Ljubljana gospa Danijela Voljč, ki je pomen inštituta opisala kot gradnjo mostu med obema državama, obenem pa predstavila nekatere možnosti, ki jih inštitut ponuja poslovnežem ter študentom zainteresiranim za udejstvovanje svojih idej na Kitajskem.

»Mi smo veliki, zato so problemi neizbežni.«

Predavanje o kitajskem gospodarstvu danes, ter v prihodnosti je pripravil g. ZHANG Xianyi, ki je precejšen del svojega govora namenil opisovanju pravočasnih, ter učinkovitih ukrepov kitajske vlade v času ekonomske krize. Predstavil je tudi nekatere podatke o gospodarski rasti med krizo (9,3% rast BDP; 2008 – 2012), ter poudaril, da je Kitajska trenutno prvi ali drugi največji trgovinski partner za 78 držav sveta. V zaključku svojega predavanja se je dotaknil strateških načrtov za preostanek leta 2013, ter osvetlil probleme neuravnoteženosti kitajskega gospodarstva in širjenja ekonomske neenakosti med urbanimi predeli, ter podeželjem. »Mi smo veliki, zato so problemi neizbežni.«

» Učili smo se iz svojih napak. Sedaj potencialne partnerje na Kitajskem skrbno preučimo, vse informacije pridobimo iz prve roke.«

Srečanje se je zaključilo z okroglo mizo z gosti iz prakse; Drago Lemut-Le Tehnika, Jožica Rejec-Domel d.o.o., Igor Benčina-Kolektor/Wuxi, Zhao Xiufen-gospodarska svetovalka na ambasadi LRK, Alisa Avšar-China and Slovenia Commerce Association ter moderator prof. dr. Marjan Svetličič.  Osrednja tema pogovora je bila izmenjava izkušenj in nasvetov za prve korake podjetij, ki bi rada svoje poslovanje razširila tudi na kitajski trg. Drago Lemut je svoje razmišljanje strnil v naslednji nasvet: » Učili smo se iz svojih napak. Sedaj potencialne partnerje na Kitajskem skrbno preučimo, vse informacije pridobimo iz prve roke. Pojdite do tovarn, spoznajte ljudi, prepričajte se o vsem.« Igor Bončina dodaja: »Vzpostavite dober odnos, za pomoč vprašajte strokovnjake, potrebujete tudi dobre managerje. Jožica Rejec, pa je na vprašanje ali je velikost Slovenije in njenih podjetij ovira pri poslovanju na Kitajskem odgovorila takole: “Začnite počasi, realizirajte manjše programe nato pa korak za korakom nadaljujte do bolj tveganih projektov”.

EFnews je po končanem srečanju spregovoril z gospo Danijelo Voljč o možnostih študija na Kitajskem : «Kitajska vlada  podeljuje 20 štipendij za študij na Shanghai Institute of Foreign Trade, ki pokriva stroške bivanje, ter vse ostale dnevne stroške za študente dodiplomskih in podiplomskih programov.« Na vprašanje zakaj je zanimanje za tovrstno avanturo tako nizko, pa direktorica inštituta odgovarja, da imajo slovenski študentje: »strah pred neznanim«, med katere sodeč spada tudi študij na Kitajskem.

»Vsebina foruma je bila zanimiva, tudi sam sem bil na dvomesečni izmenjavi na Kitajskem, zato me zanima kako slovenska podjetja premagujejo kulturne razlike, ter kakšne so možnosti za nadaljnji razvoj.« Tako pa je svoje občutke o srečanju izrazil Matjaž Modil, dodiplomski študent na Ekonomski fakulteti.

Več fotografij si oglejte TUKAJ!

 

 

Aljaž Bešter Cerar, EFnews


Image gallery:

Related news

Publish your comment: