EF » EFnet » Alumni » »Hekerji na pohodu, etika pod vprašajem! Ste poskrbeli za varnost?«

»Hekerji na pohodu, etika pod vprašajem! Ste poskrbeli za varnost?«

30.05.2013, ,

Alumni klub Ekonomske fakultete poslovni informatiki in društvo PIPL sta 24. maja v poslovnih prostorih IBM Innovation Centra Ljubljana, organizirala okroglo mizo z naslovom “Hekerji na pohodu, etika pod vprašajem! Ste poskrbeli za varnost?”

Ob tej priložnosti je bila tudi ustanovitev sekcije Alumni poslovni informatiki, katero je predstavil g. Jurij Jaklič, profesor na Ekonomski fakulteti. Sekcijo sestavljata upravni in usmerjevalni odbor. Poslovna informatika je dan danes zelo pomembna in potrebna. Pomembno pa je tudi izmenjavanje idej in od tu tudi zamisel za ustanovitev sekcije, s katero bodo na člane Alumni kluba prenesli ne samo teoretično, ampak tudi praktično znanje.

»The thoughest thing about the power of trust is that it’s very dificult to build and very easy to destroy!«

S to IBMovo mislijo je dogodek otvoril g. Bernard Grum, gostitelj na strani IBM-a. Etiki v podjetju IBM pripisujejo velik pomen, saj verjamejo, da je etika dober posel in to prenašajo tudi na poslovne  partnerje. Pri tem pa ne dopuščajo odstopanja ali česarkoli neetičnega.

»IBM’s reputation depends on IBM’ers!«

Etične vrednote imajo v svojem podjetju tudi zapisane, da lahko po njih ocenjujejo svoje zaposlene. Prav tako IBM deluje samo v državah, kjer ima gospodarstvo pravo klimo za njihovo etično delovanje.

Po uvodnem govoru g. Gruma je sledila okrogla miza, katere bistvo sta bile etičnost in varnost! Diskusija je tekla o tem, kdo je etični heker, kje so le ti potrebni ter kakšno znanje je zanj potrebno.

IMG_8083

Gospod. Marko Vahen: »Veliko povpraševanja po etičnih hekerjih se pojavlja na finančnem področju.«

Predvsem je bilo veliko govora o tem, kako preprečiti zlorabe podatkov.  Velikokrat se pojavi dilema komu  zaupati upravljanje z osebnimi podatki.

»Zlorabe se zgodijo v sodelovanju z nekom znotraj institucije.« je dejal g. Milan Grabor.

Ali podatke sploh dovolj varujemo? Gospod Vahen poda pomenljivo trditev: “Tajnice imajo gesla zapisana na računalniku, nekateri imajo celo eno geslo za vse vstope v dokumente.”

Ob koncu  je prof. Aleš Popovič prisotne povprašal še o tem, kaj menijo o etiki in varnosti v prihodnosti.

Gospod Jeršin je dejal: »Potreben je poudarek na varnosti mobilnih naprav

“Poudarek na geslih, podjetja morajo investirati v pravilnike in ukrepe glede etičnosti,” pravi Marko Vahen.

G. Grabor zagovarja tehnologijo, ki ščiti podatke, vendar mora biti le ta pravilno nameščena in konfigurirana. Medtem, ko g. Andrej Tomšič zatrjuje, da moramo človekove pravice dobro preučiti , da jih razumemo in s tem pravilno zaščitimo.

Vtisi obiskovalcev:

Andrej Rebrica, zaposlen v NLB-ju: »Poslovna informatika je zanimivo področje in ga je zanimivo poslušati.«

Teja Levančič, študentka poslovne informatike na EF: »Zanimiva tema in to tudi študiram.«

Več fotografij si oglejte tukaj!

Petra Hrovat, EFnews

kvadrat

Spremljajte Alumni klub tudi na spletu:

Alumni klub Facebook

Alumni klub LinkedIn


Image gallery:

Related news

Publish your comment: