EF » EFnet » Novice » ReNewTown, Prenovljena post-socialistična mesta: konkurenčna in privlačna

ReNewTown, Prenovljena post-socialistična mesta: konkurenčna in privlačna

13.02.2014

Ekonomska fakulteta je 11. in 12. februarja kot partnerica projekta ReNewTown gostila zaključno konferenco ReNewTown, Prenovljena post-socialistična mesta: konkurenčna in privlačna. Ta  evropski projekt spodbuja sodelovanje med državami Srednje Evrope in se osredotoča na zmanjševanje razlik v kakovosti mestnega okolja post-socialističnih mest. Sodeluje 8 partnerskih institucij s Češke, Nemčije, Poljske, Slovaške in Slovenije, ki skupaj izvajajo projekte v štirih post-socialističnih mestih, med katerimi je tudi Velenje. »Projekt ni pomemben le za Centralno Evropo, ampak tudi z vidika vseh mest, ki potrebujejo revitalizacijo,« je v uvodnem nagovoru na konferenci poudarila dekanja Ekonomske fakultete, prof. dr. Metka Tekavčič.

DSC_7134

»Mesta ali predeli mest so se po drugi svetovni vojni zelo hitro razvijala. Bila so sicer zelo dobro načrtovana, a pogosto brez dodatne infrastrukture. Sedaj je pravi čas, da se v teh mestih izvedejo dodatne investicije za izboljšanje kakovosti življenja,« meni koordinatorica projekta Magdalena Wątorska-Dec s Poljske akademije znanosti.

»Glavni izziv občin teh mest je zagotavljanje financiranja storitev, ki jih je nekoč nudila država,« opozarja Tuna Tasan-Kok iz Delfta z Univerze Roosevelt na Nizozemskem, prof. dr. Grzegorz Węcławowicz s Poljske akademije znanosti pa zagotovilo za uspeh vidi v vključevanju ljudi v lokalne pobude.

V pisnem nagovoru je bivši predsednik države dr. Danilo Türk izpostavil, da je v post-socialističnem obdobju potrebno v prenovo vključevati pomlajevanje in spremembe s pametno uporabo obstoječega kapitala. Predsednica organizacijskega odbora, prof. dr. Irena Ograjenšek, je pojasnila, da je namen zaključne konference: »Zagotoviti širši pogled na konkurenčnost in privlačnost post-socialističnih mest v srednji in vzhodni Evropi, in sicer z vzpostavitvijo foruma za izmenjavo med akademskimi raziskovalci, urbanisti in nosilci odločanja, ki se ukvarjajo s temi vprašanji.« »Čeprav se projekt uradno izteka, verjamem, da bodo rezultati živeli naprej,« je optimistično zaključila dekanja.

Špela Bandelj in Tina Drolc, EFnews

Efnews-logo

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: