EF » EFnet » Alumni » Alumni GURMAN: Večerja v temi – okušajte še z drugimi čutili

Alumni GURMAN: Večerja v temi – okušajte še z drugimi čutili

07.04.2014, ,

Člani Alumni Gurmana so se tokrat 2. aprila družili v restavraciji Origano. Na večerji so odlične jedi in vina okušali povsem drugače kot ponavadi. Kot je dejal gostitelj Miha Rot iz restavracije Origano, ideja za večerjo v temi izvira iz Francije: »Ljudem so želeli namreč prikazati, kako uživati v radostih življenja, ki jih ne vidimo.« Restavracija Origano in Alumni Gurman sta idejo prenesla v Slovenijo, kjer se je izkazala za odlično. Udeleženci so z maskami čez oči okušali najrazličnejše jedi v štirih hodih, od avokadovih žličnikov z gamberi do govejega fileja z arašidovo omako, in večerjo zaključili s panakoto z zelenim čajem in kivijevo kremo. Ob tem pa seveda ni manjkala izbrana kapljica vrhunskih vin KZ Vinakras.

IMG_5502»Večerja v temi je vedno edinstveno doživetje, saj je ponudba vsakič drugačna in prilagojena vsaki skupini gostov in letnemu času posebej. Glavni namen večerje v temi je, da se lahko poglobiš vase in uživaš v hrani,« je povedal Miha Rot in nadaljeval, da je nevizualni del okušanja hrane pomemben, ker izostri ostale čute. Peter Boršič iz vinske kleti Vinakras Sežana je predstavil tri načine oblikovanja ponudbe: »Pri prvem do potankosti uskladiš vina in jedi, pri drugem načinu najprej izbereš vino in temu prilagodiš jedi, pri tretjem pa vnaprej določiš jedi, ki jim prilagodiš izbiro posameznih vin. Slednjega smo uporabili tudi pri današnji večerji.«

»Za večerjo v temi smo se odločili, da bi ljudje doživeli okušanje hrane in vina bolj prvinsko. Bistvo današnjega večera je, da smo spoznali, ali imamo razvite brbončice za prepoznavanje okusov, ali vemo, kaj jemo in ali smo pri tem preveč osredotočeni na ostale dražljaje v okolju,« je povedala Urša Žorž, ter poudarila, da v sklopu Alumni Gurmana že načrtujejo nove dogodke, tudi večer penečih vin in izlet na Obalo, kjer bodo udeleženci lahko spoznavali vina s tega območja.

Gregor Umek, EFnews

Efnews-logo

 

 

 

 

 

 

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: