EF » EFnet » Alumni » Alumni GURMAN: Šampanjec, penina in peneče se vino – vsi poživljajo telo in duha!

Alumni GURMAN: Šampanjec, penina in peneče se vino – vsi poživljajo telo in duha!

17.12.2014,

V ponedeljek, 15. decembra 2014, je v hotelu Austria Trend Ljubljana, v organizaciji Alumni EF – sekcije Alumni GURMAN, potekalo praznično druženje, degustacija penin in šampanjcev. Gostja srečanja je bila Majda Debevc, strokovnjakinja s pridobljenim profesionalnim certifikatom za znanje na področju žganih pijač, ki prinaša tudi častni naziv “The keeper of the quaich”.

Pregovor, da se hrana uživa trikrat – naprej z očmi, nato z nosom in šele nato z usti, se uporablja tudi v primeru degustacije vin. “Slovenci še danes ne vedo, kakšne so razlike med penečim se vinom in šampanjcem,” je povedala znana sommelierka Majda Debevc: “Šampanjec ima zaradi procesa avtolize vedno vonj po pečenem kruhu in terciarnih aromah in je pridelan izključno v francoski pokrajini Šampanja, medtem ko je pri penečih se vinih primaren svež in sladkoben okus.”

Rojstvo penečih se vin sega v leto 1668 in se pripisuje menihu Dom Perignonu, ko je le-ta postal glavni kletar v opatiji Hautvillers v Španiji. Slovenci smo peneče se vino prvič preizkusili leta 1850, po zaslugi Radgončana Alojza Klenovška. “O usodi kakovosti vina pa določa le narava, in sicer na podlagi sorte grozdja, podnebja, nadmorske višine, sestave zemlje, ter o samem izgledu vinske trte,” je povedala sommelierka, ter dodala, da obstaja na svetu več kot 2.000 blagovnih znamk. Poleg dobrega slovesa so peneča se vina glavni pokrovitelji različnih dogodkov v svetu, kot je šampanjec Mumm sponzor Formule 1, šampanjec Tattinger pokrovitelj Nobelove nagrade in različnih kulturnih dogodkov, na teniškem dogodku Australian Open pa je v ospredju penina Jakob’s Creek.

Po mnenju Majde Debevc bi si morali privoščiti požirek dobre penine vsak dan in ne samo ob praznikih in praznovanju novega leta, saj penine s svojimi različnimi okusi in vonji poživijo telo in duha.

 

Marina Ristič, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: