EF » EFnet » EFnews » Slovenija-Donor: »Ni boljšega občutka, kot je ta, da nekomu rešiš življenje«

Slovenija-Donor: »Ni boljšega občutka, kot je ta, da nekomu rešiš življenje«

21.12.2015

V sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Centrom za tipizacijo tkiv, je v sredo, 16. decembra 2015, na Ekonomski fakulteti (EF) potekala predstavitev odvzema krvi za darovanje krvotvornih matičnih celic, ki daje upanje in rešuje življenja mnogih.

Presaditev krvotvornih matičnih celic (KMC) je preprosto povedano nadomestitev nedelujočih celic bolnika s celicami zdravega darovalca. Kot je dejal dr. Primož Poženel, medicinski vodja registra Slovenija -Donor v Centru za tipizacijo tkiv na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, se celice vbrizga v veno bolnika, podobno kot pri transfuziji.

Na drugi strani je dr. Poženel  zainteresiranim študentom EF predstavil postopek odvzema KMC, ki  jih  najpogosteje zberejo iz venske krvi, izjemoma pa tudi iz kostnega mozga. Pridobivanje KMC iz venske krvi poteka ambulantno in darovalec gre po odvzemu lahko domov. Drugi, klasični odvzem pa izvajajo redko,  in sicer v splošni ali lokalni anesteziji. »Darovalca praviloma sprejmemo v bolnišnico en dan pred postopkom, domov pa odide  dan po opravljenem postopku, «  je dejal dr. Poženel.

Darovalčev odvzeti  kostni mozeg se v celoti obnovi  v obdobju  od štirih do šestih  tednov, darovalec  je lahko vsaka zdrava oseba med 18. in 60. letom starosti,  vpis v register darovalcev KMC je možen od 18. do 40. leta starosti.

»Vsako leto v registru najdemo primernega darovalca za določeno število bolnikov. Enkrat letno pa organiziramo srečanje ob pikniku, kjer se eni in drugi tudi srečajo. In prav zares ni boljšega občutka, kot  je ta, da nekomu rešiš življenje, « je še dejal medicinski vodja registra Slovenija -Donor.

EFnews

LOGO efnews


Related news

Publish your comment: