EF » EFnet » EFnews » Delo MeNE išče 2016 Domen Bole, Tehnološki park Ljubljana: »Če ideje ne uresničiš, si zame filozof«

Delo MeNE išče 2016 Domen Bole, Tehnološki park Ljubljana: »Če ideje ne uresničiš, si zame filozof«

18.04.2016

Tehnološki park Ljubljana je dominantna ustanova jugovzhodne in centralne Evrope, ki spodbuja zagon in uspešno rast start-up podjetij. Pred dvema desetletjema so ga ustanovili: Mestna občina Ljubljana, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Lek, d. d., Iskratel, d. d. in Iskra sistemi, d. d. Vsako leto pripomorejo k uspešni vzpostavitvi več kot 60 novih start-upov in pritegnejo več kot 3,5 milijona evrov investicij.

V okviru vsakoletnega dogodka Delo MeNE išče 2016 je tudi letos na Ekonomski fakulteti potekalo mnogo delavnic in predstavitev, ki so študentom ekonomije in poslovnih ved predstavile vodilna slovenska in tuja podjetja. Namen dogodka je povezati poslovneže z najboljšimi študenti in jim tako pomagati na poti do prve zaposlitve.

Delavnica Tehnološkega parka Ljubljana »Gradnja lastne podjetniške zgodbe« je študentom predstavila možnosti  in postopke za uresničitev njihovih podjetniških idej. Predavatelj Domen Bolde je poudaril vse korake, ki jih start-up tim izvede na  poti do uspešnega multinacionalnega podjetja.

»Razvojne ideje ne smejo ostati v predalu«

Glavni namen Tehnološkega parka je, da pomaga uresničiti mnoge zanimive ideje, ki jih proizvedejo študentje Univerze in ostali pomembni razvojni centri Slovenije. Pomembno je, da odkritja ne ostanejo samo v teoretičnih konceptih, ampak se jih začne komercialno tržiti in izkoriščati njihovo dodano vrednost.

Tehnološki park pomaga vsem mladim podjetnikom z zagotovitvijo finančnih sredstev za zagon podjetja, vso potrebno infrastrukturo, veze z multinacionalkami in za dodatno pravno svetovanje, ki olajša prebijanje skozi gore birokracije, predvsem pa zagotovi varnost patentov in razvojnih idej pred kruto mednarodno konkurenco.

Zgodba o uspehu

A vendar Tehnološki park ni le ustanova, ki zagotavlja preboj novim podjetjem, ampak je tudi sama po sebi edinstven primer uspeha. Tehnološki center ni javna neprofitna organizacija, kot mnogo podobnih po svetu, ampak je edinstven primer javno-zasebnega partnerstva, ki prek javnih razpisov razvojnega in zasebnega kapitala zagotavlja financiranje mladih podjetnikov. S svojim poslovnim modelom je tako pritegnil k sodelovanju mnoge države centralne in jugovzhodne Evrope in jim pomagal pri ustanovitvi njihovih lastnih tehnoloških centrov. Evropska unija, OECD in IASP (Mednarodno združenje tehnoloških parkov) potrjujejo slovenski uspeh za zagon podjetništva.

Aleksander Koren, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: