EF » EFnet » EFnews » Dnevniški zapisi umetnosti mag. Tomaža Gorjupa: »Slike so majhne osebne resnice«

Dnevniški zapisi umetnosti mag. Tomaža Gorjupa: »Slike so majhne osebne resnice«

05.05.2016

S prvimi majskimi dnevi so Galerijo Ekonomske fakultete preplavile barve del mag. Tomaža Gorjupa. Skupek elementov aktualne produkcije je združil v razstavo, poimenovano Zastarele sledi (slike 2014—2016). To je neke vrste umetniški dnevnik, v katerem  pisano besedo zamenjuje slikarska podoba. Dnevniško izražanje morda na prvi pogled izgleda vzneseno in nekontrolirano, vendar prav tako nosi posebno, intuitivno sporočilo umetnikove notranje govorice.

 

Ročnost arhetipa slikarskega medija Gorjupa vedno znova pritegne, da z likovnimi elementi gradi svoje slike in izraža majhna odkritja v sebi. Pravi:  »Slike so majhne osebne resnice, ki se vseskozi zapisujejo. Skušam jih čutiti in doumeti v določeni smeri, tako da v svoji notranji formi poiščem adekvaten izraz. Vzamem sredstva, ki mi to omogočajo, tista, ki mi tega ne omogočajo, pa gredo na stran.«

Življenjski  trenutki, ujeti v barve na beli podlagi, izražajo namenskost in zanikajo vseenost. Vsaka stvar je konsekventno pogojena, zato Gorjup pravi, da se zaveda odnosov, ki jih bo vzpostavil ali podrl s kombinacijami različnih barv. Vsaka slika ima namreč svojo povednost, svojo govorico, ki jo vedno znova oblikuje, dodaja ali odvzema, saj se določeni elementi ponavljajo, drugi pa se spet stalno, dnevniško spreminjajo. Tančice dnevniških likovnih zapisov tke povsem intuitivno, vsakokratni zapisi pa prinašajo svoje sporočilo. Ti zapisi se v času združijo v serije in povedne celote, ki postanejo osebno pričevanje slikarskega jezika kot notranje nuje.

Slikar, risar, grafik in likovni pedagog mag. Gorjup je odraščal v umetniški družini, saj sta bila tako njegov oče kot tudi stric akademska slikarja. Svoje znanje je gradil na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, sedaj pa poučuje kot redni profesor za risanje in slikanje na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Za svoja dela je prejel številne nagrade, med drugim tudi prestižno Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture.

Prisrčno vabljeni, da se po sledeh Gorjupovih zapisov v  maju odpravite tudi sami.

Iva Drvarič, EFnews

 efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: