EF » EFnet » EFnews » Ani Erjavec razstavlja SREČNE MAČKE: »Najraje se prepustim delu v svoji delavnici«

Ani Erjavec razstavlja SREČNE MAČKE: »Najraje se prepustim delu v svoji delavnici«

13.06.2016

V torek, 7. junija 2016, je v Galeriji Ekonomske fakultete svoja dela otvoritveno predstavila oblikovalka Ani Erjavec. Razstava, ki ima naslov »Srečne mačke«, je sad navdiha iz avtoričinega vsakdanjega življenja ter bo za vse mimoidoče in ljubitelje umetnosti na ogled vse do konca meseca. Poleg ustvarjalke same je bila pri odprtju razstave prisotna tudi ena izmed njenih mentoric, Danica Žbontar.

Ani Erjavec se je za oblikovanje keramike začela zanimati pred dobrim desetletjem, v času svojega obiskovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje. Od takrat naprej deluje pod mentorstvom Lučke Šićarov in Danice Žbontar, osredotoča pa se na ustvarjanje z glino.

Pri svojem delu uporablja raznovrstne tehnike, s čimer izraža tako svojo  osebnost  kot tudi  misli in občutke, ki vodijo njeno ustvarjalnost.

»Najraje se prepustim delu v svoji delavnici,«  je v kratkem pogovoru pripomnila umetnica, obenem pa še dodala, da je celotna izdelava izdelkov razstave trajala okoli pol leta. Navdih črpa izključno iz vsakdanjih dogodkov svojega življenja.

Oblikovanja mačk, ki predstavlja kar zahtevno nalogo, se je lotila predvsem zaradi naklonjenosti, ki jo goji do teh čarobnih bitij, vendar je poglavitni razlog »ujeta muca«, ki se je prikradla na prag njenega doma in za katero skrbi še danes.

Razstavo je poenotila tako, da so vse mačke črne, s tem pa je hote ali nehote podrla tudi mit praznoverja, ki se še vedno neverjetno ohranja. Znane so zgodbe o črnih mačkah, ki prinašajo nesrečo, in o  črnih mačkah v zavetiščih, ki najtežje dobijo posvojitelje.

Oblikovalka že razmišlja o nadaljnjih projektih ter predvsem o spremembi tehnike oblikovanja. Kot pravi sama: »Trenutno se zelo nagibam k uporabi nižjih temperatur peke, saj bi tako dosegla tudi druge barve, predvsem belo.« Poleg mačk ji idejo dajejo tudi druge živali, na primer zajčki, ki bi jim, po njenem mnenju, dosti bolj pristajala bela kakor črna barva.

Vabim vas, da si razstavo ogledate in se prepustite mačjemu svetu tudi sami.

 

Matej Jerele, EFnews                         

          


Image gallery:

Related news

Publish your comment: