EF » EFnet » EFnews » Drugo narodno zasedanje Evropskega mladinskega parlamenta Slovenije »Mozaik idej za prihodnost Evrope«

Drugo narodno zasedanje Evropskega mladinskega parlamenta Slovenije »Mozaik idej za prihodnost Evrope«

22.07.2016

Od 10. do 15. julija 2016 se je v Ljubljani odvijalo drugo narodno zasedanje Evropskega mladinskega parlamenta Slovenije (European Youth Parliament Slovenia, EYP Slovenia). To je  srečanje predstavnikov mladih iz držav vse Evrope, ki podajo ter izmenjajo  predloge za izboljšanje institucionalnega ogrodja na perečih področjih Evropske unije ter Evrope.

Sejo Mozaik idej za prihodnost Evrope, ki se je odvila v četrtek,  14. julija,  v hotelu Mons v Ljubljani, je vodila Kristina Chelmakina iz Ukrajine. Po njenih besedah je njo  v Slovenijo pritegnila želja pomagati EYP Slovenia, saj je to relativno mlada veja sicer bolj obširne vseevropske organizacije.

Devet komitejev, ki so jih v celoti sestavljali mladi iz več kot dvajsetih evropskih držav, je predstavilo svoje predloge za izboljšanje zakonodajnih in regulatornih razmer na različnih področjih Evropske unije. Področja, o katerih so komiteji razpravljali, so bila raznolika ter so med drugimi vključevala pereče evropske teme, kot so človeške pravice, zunanja politika ter mednarodno trgovanje. Resolucije, ki so na glasovanju sprejete, so s strani Evropskega mladinskega parlamenta predstavljene Evropskemu parlamentu in po besedah Chelmakine, predsedujoče seji, imajo nekateri poslani predlogi lahko vpliv na vsebino evropskih regulacij ter direktiv. Na seji je bila prav tako prisotna Sandra Palamar, predstavnica Direktorata za institucionalne ter horizontalne zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve, ki je bilo tudi soorganizator dogodka. Sprejete resolucije naj bi kot okvirni nasvet v svoji politiki prav tako upoštevalo samo ministrstvo. Po besedah  Sandre Palamar želijo glede na nedavne dogodke v evropski politiki, ki razkrivajo medgeneracijski razkol, ”v dialog o prihodnosti EU vključiti vse segmente družbe ter spodbuditi medgeneracijski ter medkulturni dialog”.

EYP Slovenia je del vseevropske organizacije EYP, ki deluje pod okriljem Sveta Evrope. EYP sicer letno organizira več kot 380 dogodkov po vsej Evropi, ki se  jih  po besedah Kevina Komočarja, predsednika EYP Slovenia, letno udeleži več kot 30.000 mladih. Dogodek, ki se je v Ljubljani odvil že drugič, so med drugimi podprli vsi slovenski evropski poslanci ter predstavništvo Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Kaj Jež, Efnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: