EF » EFnet » EFnews » Peta konferenca Economic and Business Review in FELU doktorska konferenca

Peta konferenca Economic and Business Review in FELU doktorska konferenca

14.09.2016

V petek, 9. septembra 2016, se je na Ekonomski fakulteti (EF) odvijala peta vsakoletna konferenca Economic and Business Review (EBR). V preteklih letih je publikacija EBR izdajala mnogo visokokakovostnih, teoretičnih, empiričnih, praktičnih ali politično priporočilnih raziskovalnih del na različnih področjih ekonomije ter poslovanja. Namen konference je bila predstavitev akademskih del s strani njihovih avtorjev, razpršitev rezultatov raziskav in stvaritev dialoga med akademiki.

                                                          

Rdeča nit konference je bila problematika raziskovanja v informacijski dobi in pomembnost tako imenovanega ”Big Data” (veliki podatki) pri ustvarjanju akademskih del. Po besedah organizatorjev so podatki za raziskovalce ključnega pomena in nedavno je izraz ”Big Data” postal pogosto uporabljen tako v javnosti  kot med akademiki, toda visokokakovostno raziskovanje zadeva mnogo več kot le združevanje podatkov. Velikega pomena sta namreč metodologija, s katero so bili podatki pridobljeni, ter kakovost samih podatkov, tako v velikih in majhnih setih podatkov.

Konferenca se je začela s predavanjem prof. Constantina S. Katsikeasa, Leeds University Business School, strokovnjaka na področju akademskih del s področja trženja. V svoji praktično orientirani predstavitvi je prof. Katsikeas izpostavil pomembnost pravilne izbire področja raziskovanja, kjer je lažje zagotoviti doprinos k znanosti prek zagotavljanja ”zapolnitve podatkovnih ter teoretičnih vrzeli”. Prav tako je izpostavil pomembnost ne le podatkovne točnosti in natančnosti, pač pa tudi dobro teoretsko osnovo in konceptualno trdnost postavljenih hipotez ter metodološko ustreznost pri preverjanju same hipoteze kot ključnega pomena pri selekciji člankov za objavo v priznanih in prestižnih publikacijah.

Plenarnemu predavanju prof. Katsikeasa so sledile ločene istočasne predstavitve akademskih del na področjih ekonomije, managementa in financ, na katerih so avtorji predstavili svoja dela. Večina del se dotika lokalne in regionalne problematike.

Znanstveno komisijo na predstavitvah so sestavljali: doc. dr. Matej Černe, red. prof. dr. Tanja Dmitrović, red. prof. dr. Miro Gradišar, izr. prof. dr. Darja Peljhan, izr. prof. dr. Tjaša Redek, izr. prof. dr. Miroslav Verbič in izr. prof. dr. Katja Zajc Kejžar.

 

Kaj Jež, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: