EF » EFnet » EFnews » Galerija EF: Popotnik

Galerija EF: Popotnik

22.02.2017

V Galeriji Ekonomske fakultete je v mesecu največjega slovenskega kulturnega praznika razstavljala akademska slikarka Lidija Plestenjak. O svoji razstavi, naslovljeni »Popotnik«, je z nami delila nekaj besed. Vabimo vas k prijetnemu branju.

 

Moja dela so odraz življenja, ki ga živim, in predvsem tega, kako ga doživljam. Navdih črpam iz svojega okolja, iz dogodkov in predvsem občutenj, ki jih v delih izrazim z gibanjem, s kompozicijo, z  barvami ter s podobami živali, ljudi in mitoloških bitij. Svojih del nikdar ne načrtujem, pač pa sledim temu, kar sproti nastaja na platnu. Vodijo  me spontanost materiala ter intuitivni impulzi in odločitve. Like, ki se pojavljajo v mojih delih, prepoznavam kot odraze človekovih psiholoških stanj ali odločitev o tem, kako bo posameznik deloval v odnosu do okolja.

Kot primer podajam  lik sirene, ki simbolizira inferiornost ženske, saj se ta zaradi svoje oblike ne more uresničiti kot ženska (ker ima na mestu ženskega spolovila ribji rep) in zaradi tega uničuje pripadnike nasprotnega spola ter se s tem poizkuša odrešiti svojega trpljenja. Zaradi nerešljivosti lastne stiske svojo agonijo prenaša na druge ter trpljenje širi naprej.

V mojih delih so močno prisotne tudi figure živali, še posebej konja, ki med drugim simbolizira sile narave, instinktivno vedenje in impulzivnost. Pogosto podobe mitoloških bitij in živali upodobim tudi zaradi samega navdušenja nad formami, v katerih se pojavljajo. Narava je zares največji umetnik.

Popotniki smo v mojih očeh vsa živa bitja, saj čutimo, edinstveno doživljamo. Vsi potujemo skozi življenje od izkušnje do izkušnje, vse to pa spremljajo čustvena stanja, impulzi, občutki ter trenutne odločitve in reakcije.

Razstavljena dela so odraz mojega popotovanja skozi življenje, ki se je v nekaterih trenutkih zdelo povsem neverjetno in skoraj »nebeško«, drugič mistično in čarobno, v naslednjih trenutkih pa že nerešljiv splet ignorance in trpljenja. Popotnik s tem ugotavlja, da ima ta svet res neskončno obrazov, ti pa se spreminjajo glede na njegov psihološki odziv, na dogodke in življenje v svetu. Obenem se sprašuje, katera doživeta realnost je resnična, absolutna. Kateri obraz oziroma odraz tega sveta, kot ga je doživel on, je pravi? »Pravilni« so hkrati vsi, ker so bili doživeti na edinstven način, po drugi strani pa ni resničen noben obraz oziroma odraz tega sveta, saj je, tako kot pravi budistična filozofija, absolutna realnost nespremenljiva, torej kontradiktorna spremenljivi naravi tega sveta.

 

Lidija Plestenjak


Image gallery:

Related news

Publish your comment: