EF » EFnet » EFnews » Kristian Kršmanc: »Izmenjava zahteva samoiniciativnost in predstavlja izziv«

Kristian Kršmanc: »Izmenjava zahteva samoiniciativnost in predstavlja izziv«

22.02.2017

Biti del mednarodnega dogajanja v svetu, ki je postal globalna vas, je zagotovo izkušnja, ki prinaša veliko dodano vrednost k siceršnjemu formalnemu in neformalnemu izobraževanju. To izkušnjo mnogi študentje doživijo skozi program mednarodnih izmenjav, ki so na Ekonomski fakulteti (EF) ponujene v bogatem obsegu. Vsako doživetje je edinstveno in prinaša pozitivne učinke za nadaljnji razvoj poklicne kariere.

EF pa je še posebej ponosna na študente, ki na prestižnih mednarodnih univerzah domačo fakulteto zastopajo tudi z izjemnimi študijskimi dosežki. Eden takih je tudi Kristian Kršmanc, ki se je v lanskem študijskem letu izobraževal na Univerzi v Kölnu, ki je ena izmed najbolj cenjenih nemških univerz. Za svoje izstopajoče študijsko delo je dobil posebno nagrado »Outstanding Achievement Award«, ki jo podeljuje Fakulteta za management, ekonomijo in socialne vede (WiSo), članica Univerze v Kölnu, 10 odstotkom najboljših študentov na izmenjavi.

 

EF v programih mednarodnih izmenjav sodeluje s številnimi vrhunskimi izobraževalnimi ustanovami v Evropi in svetu. Kaj je bil odločilni razlog, da si za svojo izmenjavo izbral nemški Köln in tamkajšnjo univerzo?

Za svojo izmenjavo sem izbral Köln, ker sem želel študirati na dobri, priznani univerzi in hkrati izpopolniti svojo nemščino. Univerza v Kölnu po različnih lestvicah sodi med boljše v Nemčiji. Na izmenjavo sem si želel oditi nekam, kjer bi razumel lokalni jezik in ga skozi uporabo še izboljšal. V gimnaziji je bil moj drugi tuji jezik nemščina, nemško sem se učil tudi med študijem, zato je bila nemško govoreča država logična izbira. Nekatere nemške univerze en mesec pred začetkom semestra ponujajo brezplačni intenzivni tečaj nemščine. Tak tečaj ponuja tudi Univerza v Kölnu, kar je še olajšalo mojo izbiro.

 

Kakšen je tvoj splošen vtis o fakulteti, načinu študija, zahtevnosti in odnosih med profesorji in študenti?

WiSo fakulteta, ki je del Univerze v Kölnu, je veliko večja od ljubljanske, saj sodi Univerza med največje v Nemčiji. Kljub temu pa so skupine pri posameznih predmetih, predvsem seminarjih ter vajah in ne toliko pri predavanjih, dovolj majhne, da se predavatelj posveti vprašanjem posameznika. Način študija je podoben našemu. Predmeti so razdeljeni na bolj teoretične (predavanja in vaje) ter bolj praktične (seminarji). Pri prvih je večji poudarek na končnem izpitu, pri seminarjih pa na sprotnem delu. Zahtevnost je verjetno odvisna od izbranih predmetov, moja izkušnja je taka, da so predmeti v Nemčiji nekoliko zahtevnejši. Za nekoliko boljše ocene je treba delati sproti. Odnosi med profesorji in študenti so dobri, profesorji z veseljem odgovarjajo na takšna in drugačna vprašanja študentov.

 

Kje vidiš glavna stičišča in kje glavne razlike med ljubljansko EF in fakulteto WiSo?

Zdi se mi, da sta si fakulteti v marsičem zelo podobni. Obe ponujata programe, ki so bodisi ekonomsko ali podjetniško usmerjeni, imata kakovostne profesorje in asistente, omogočata internetni dostop do študijskega materiala, imata veliko mednarodnih študentov in gostov iz prakse ter ponujata številne možnosti za športno udejstvovanje. Razlika se mi zdi predvsem v možnostih učenja tujega jezika. Univerza v Kölnu ponuja številne tečaje za učenje nemščine pred semestrom in v času njegovega trajanja. Poleg tega so nekateri strokovni predmeti zgolj v nemškem jeziku, vendar je izbira predmetov v angleščini tudi kar velika.

 

Morda kakšen dober primer načina dela pri predmetih, ki bi imel pozitivni učinek tudi pri nas?

Pri predmetu iz zavarovalništva je vaje vodil predavatelj, ki drugače dela v veliki, znani evropski zavarovalnici. Med svojimi predavanji je večkrat podal primer iz prakse, kar je olajšalo razumevanje snovi. Bolj kot  teoriji je dal poudarek  praktičnim primerom in razumevanju bistva.

 

Bi z nami delil še nekaj besed o samem življenju v Kölnu? Se to zelo razlikuje od življenja v Ljubljani, si se hitro vklopil v kulturo in ritem vsakdana?

Zdi se mi, da vsako mesto predstavlja edinstven način življenja. Köln študentu omogoča številne možnosti preživljanja obštudijskega življenja. Je milijonsko mesto s številnimi študenti, zato je tu veliko možnosti za sklepanje novih poznanstev. Zaradi gospodarskega uspeha Nemčije je v Kölnu veliko mednarodnih študentov, prav tako pa Nemci govorijo dobro angleško, kar olajša in pohitri vklop v vsakdanje življenje. Mesto ima številne zelene površine za športne dejavnosti, muzeje ter različne možnosti preživljanja nočnega življenja. Vsak študent ob plačilu semestrskega prispevka dobi semestrsko karto za javni prevoz. Ta karta ne velja  za vsa javna prevozna sredstva le v Kölnu, temveč velja  v celotni zvezni državi Nordrhein-Westfalen, kar omogoča obisk bližnjih mest. Poleg tega ima Köln ugodne železniške ter letalske povezave, kar skupaj z njegovo odlično lego sredi Evrope omogoča izlete v številna nemška in druga evropska mesta.

 

Kaj bi bili glavni trije nasveti (priporočila)  vsem študentom, ki prav tako razmišljajo, da bi šli na izmenjavo v Köln?

Študentski dom začnite iskati čim prej. V Kölnu vlada pomanjkanje študentskih domov, kar prisili nekatere študente, da živijo v oddaljenih in dragih zasebnih stanovanjih. Sam sem začel z iskanjem stanovanja pol leta pred začetkom izmenjave, pri tem sem nenehno poizvedoval, kaj se dogaja z mojo prijavo.

Svetujem, da si na začetku semestra kupite kolo. Köln je prepleten s kolesarskimi progami, poleg tega boste dobro spoznali mesto. V Kölnu je tedenska potujoča tržnica rabljenih koles.

Svetujem, da se udeležite številnih skupnih srečanj, ki jih na začetku izmenjave organizira študentska organizacija, ker je to odlična priložnost za spoznavanje tujih in domačih študentov.

 

Katera je najpomembnejša izkušnja, ki ti jo je dala izmenjava? 

Izmenjava zahteva samoiniciativnost in predstavlja izziv, vendar se pri tem učiš in spoznaš nove stvari. Naučiš se poiskati stanovanje, poskrbeti za vsakdanja opravila, spoznavaš nove ljudi, jezik ter nove kraje, kulturo in načine razmišljanja. Izmenjava je odlična izkušnja za nadaljnjo študijsko in službeno pot.

 

Iva Drvarič, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: