EF » EFnet » EFnews » 14. karierni dan Delo MeNE išče: »Pristopite, pozanimajte se in pustite vtis«

14. karierni dan Delo MeNE išče: »Pristopite, pozanimajte se in pustite vtis«

13.04.2017,

V sredo, 12. aprila 2017, je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani potekal že tradicionalni karierni dan Delo MeNE išče. Že 14. leto zapored je dogodek namenjen povezovanju študentov z uspešnimi podjetji, ki delujejo na slovenskem trgu. Predstavilo se je 16 podjetij in organizacij, ki so bila študentom na voljo tako za formalne predstavitve kot tudi za individualna vprašanja. Študentje imajo tako priložnost spoznati, kakšne oblike zaposlitve ponujajo delodajalci, kakšen je način kadrovanja in kakšna so pričakovanja podjetij.

 

Ta interaktivni pristop ima poseben pomen tako za študente kot tudi za delodajalce. Slednji prednosti vidijo predvsem v tem, da se lahko predstavijo čim več študentom in da ti vidijo, kaj počnejo in kakšna podjetja so.  Študentje za marsikatero podjetje namreč mislijo, da je usmerjeno zelo ozko in da ne išče kadrov s področja ekonomije in poslovnih ved, kar pa seveda ni tako. Prav tako lahko podjetja pridobijo stik s študenti, ki so bodoči udeleženci trga dela, in tako vidijo, kakšno je njihovo razmišljanje in kako se lahko kot podjetja čim bolje prilagodijo klimi, v kateri želijo delati.

 

Generacije, ki danes vstopajo na trg delovne sile, se v marsičem precej razlikujejo od svojih delodajalcev. Pri tem so zelo cenjene lastnosti, kot so velika vedoželjnost, zainteresiranost, entuziazem, agilnost in znanje tujih jezikov. Prav tako so iskane sveže ideje, mladostniška neobremenjenost in zagnanost, zato delodajalci vlagajo v mladi kader in želijo na tem delati še v prihodnosti.

 

Študentje se ob tam zavedajo, da so pričakovanja velika in da bolj kot učni uspeh štejejo izkušnje in mehko znanje. Želijo si, da bi več podjetij ponujalo študentom prakse, kjer bi povezovali študijsko in praktično znanje. Prav tako jim je ob misli na delovno mesto pomembna možnost napredovanja. Pričakujejo, da bo delo zahtevno in da bodo morali vanj veliko vložiti, vendar jim je pomembno, da so zahteve čim natančneje opredeljene in da za svoje delo dobijo priznanje.

 

»Še vedno pa je med študenti prenizko zavedanje tega, da je izkušnje potrebno pridobivati že od vpisa na fakulteto dalje in ne šele z diplomo v roki. Če namreč te izkušnje niso pridobljene že v času študija, tudi delodajalci na take študente gledajo drugače,« je dejala Andreja Ščančar iz Centra za svetovanje in razvoj študentov. Problem pa so predvsem pričakovanja mladih. Zelo hitro iščejo zelo visoke položaje in imajo pričakovanja, ki jih delodajalci ne morejo takoj izpolniti. Težko, začetniško delo jih ne privlači in ne vidijo daljnosežnosti nekega položaja. Prav tako veliko mladim primanjkuje jasnih idej o tem, kaj bi sploh radi počeli. Za vse tiste, ki želijo izstopiti iz povprečja, pa velja: »pristopite do delodajalcev, pozanimajte se o njihovem delu in pustite vtis – to vam lahko odpre marsikatera vrata.«

 

Iva Drvarič, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: