EF » EFnet » EFnews » SUMMA BOSNIACA

SUMMA BOSNIACA

27.11.2017,

Galerija Ekonomske fakultete v Ljubljani se v novembru postavlja z odličnimi deli akademskega slikarja iz Bosne, Seada Emrića. Umetnik je v Sloveniji že večkrat razstavljal, s tokratno razstavo pa nam na ogled ponuja nedrja svoje domovine.

Sead Emrić skozi svoje slike izraža ideje, ki združeno zajemajo zgodovino ter kulturno dediščino Bosne in Hercegovine. Kot avtor sam poudari: “Moja domovina Bosna je neizčrpen izvir idej za komponiranje umetniških  del. Abstraktne kompozicije vedno temeljijo na preteklosti in zgodovini moje domovine. Po drugi strani pa kot umetnik sodobnega časa dela hkrati umeščam v moderni kontekst, da le-ta lažje najdejo svojo publiko kjerkoli po svetu.”

Emrić bogastvo preteklosti mojstrsko večplastno združi. Dotika se abstraktnega, a hkrati obdrži tihožitne elemente. S svojim delom pa zagotovo postavlja dialog bogastva svoje domovine z zahodnoevropskimi umetnostnozgodovinskimi slogi.

Njegove stvaritve so večplastne. Rdeča in zlata barva sta nepogrešljivi, spremlja pa jih tekoča risba, kar pokaže močne barvne vrednosti in prikrito razkazuje večno aktualna sporočila in tako ustvari svojevrsten poklon domovini Bosni.

»V sebi nosim iskren namen, da vsem prijateljem umetnosti na svetu skozi svoje stvaritve pokažem pozitivno energijo, ki jo nosi moj narod. Razstava je zasnovana s slikovnimi in  z grafičnimi nastavitvami. Slike so izmišljeni in sanjski pejsaži, asociirani na sodobno bosansko pokrajino, medtem ko grafika nosi konkretna sporočila o starodavnih časih v Bosni, ko so se na tem področju srečale velike kulture.«

Summa Bosniaca je razstava, ki kot sodobni likovni kontekst združuje zbirko vseh bosanskih značilnosti, prikazanih v kontrastih in razlikah.

Vse, ki si razstave še niste utegnili pogledati, lepo vabimo, da za to izkoristite še zadnje dni v novembru.

Medeja Kenda, EFnews

efnewskvadrat


Related news

Publish your comment: