EF » EFnet » EFnews » Delo MeNe išče 2018: ”Glejte široko, presegajte meje, upajte si!”

Delo MeNe išče 2018: ”Glejte široko, presegajte meje, upajte si!”

20.04.2018,

Zaposlitev in možnost oblikovanja kariere je zagotovo eden izmed glavnih ciljev vsakega študenta, vendar pa je trg dela spreminjajoč se in velikokrat nepredvidljiv, zato so prave informacije o delodajalcih še kako dragocene. Te že 15. leto po vrsti za študente Ekonomske fakultete zagotavlja karierni dan Delo MeNe išče, letos s kar 20 podjetji in organizacijami, ki preko osebnega stika z bodočimi iskalci zaposlitve predstavljajo priložnosti, ki jih ponujajo.

Pričakovanja (bodočih) delodajalcev so precej enotna. Primerna izobrazba je sicer temelj, na katerem se vse gradi, vendar pa mora imeti kandidat še dodatne osebnostne odlike, da lahko postane del kolektiva. ”Pričakujemo, da se študentje lahko poistovetijo z našimi vrednotami, kot so zanesljivost, prijaznost, zaupanje, odgovornost, poštenost ipd. Želimo si odgovornih in ambicioznih posameznikov, ki si želijo nekaj več,” je povedala ena izmed predstavnic podjetij. Pri tem izpostavljajo, da same izkušnje in specifična znanja niti niso tako pomembna, kot je pomembna predvsem motivacija za delo, zagnanost, samoiniciativnost, prilagodljivost ter pripravljenost za učenje in rast s podjetjem.

Pri tem pa mnogo podjetij največji izziv nove generacije na trgu dela vidi prav v pomanjkanju vztrajnosti. ”Zanima jih (pre)več stvari in ne ostajajo dolgo pri enem delodajalcu. Delodajalec vlaga v izobraževanje, oni pa se hitro naveličajo in gredo naprej. Veliko je treba delati na tem, da jih obdržimo,” so povedali v podjetju, ki se sicer ukvarja s svetovanjem in finančno-računovodskimi storitvami.

Tudi študentje, ki vstopajo na trg delovne sile, si od svojih delodajalcev želijo predvsem možnosti za rast in učenje, samostojnost ter prilagodljivost. ”Želim, da je moje delo kreativno in da mi omogoči mentorstvo s strani izkušenejših sodelavcev, da lahko rastem tako karierno kot tudi osebnostno,” nam je zaupal študent, ki se sicer vidi v finančnih vodah.

In nasvet, ki bi si ga delodajalci dali, če bi sami danes vstopali na trg dela? ”Ne glejte samo kratkoročno – glejte na delo kot na kariero in ne samo na opravljanje dela z danes na jutri. Ta, ki je vztrajen, ima dolgoročno vizijo in gleda na svoj poklic kot na kariero, lahko veliko doseže, tako iz naslova napredovanj kot tudi iz naslova novih znanj in izkušenj.”

Delo MeNe išče, kot pomembna stična točka podjetij in študentov, torej že 15 let vestno izpolnjuje svoje poslanstvo, saj se podjetja vsako leto vračajo v večjem številu. ”Čeprav se razmere na trgu dela zelo spreminjajo, vztrajamo, saj menimo, da morajo imeti študenti v vsakem času relevantne informacije, kakšno je stanje na trgu dela in kaj delodajalci pričakujejo od njih,” je povedala Andreja Ščančar, ki v okviru CERŠ-a in v sodelovanju s študentskim društvom Management Group vodi in usklajuje projekt. ”Včasih študentje niti ne pomislijo, da bi se videli v nekem podjetju, ampak po pogovoru z delodajalcem najdejo skupno točko,” je s pohvalami o projektu zaključila ena izmed predstavnic podjetij.

Iva Drvarič, Efnews

efnewskvadrat

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: