EF » EFnet » EFnews » Božanska geometrija Milene Kafol

Božanska geometrija Milene Kafol

09.11.2018,

Galerija Ekonomske fakultete v Ljubljani se je v torek, 6. novembra 2018, odela v barve etud. Razstava ETUDE akademske slikarke Milene Kafol raziskuje svet abstrakcije, svet, kjer »človeška figura nima pravega prostora«.

Navdih za razstavo slikarka črpa iz misli očeta abstraktne umetnosti, Vasilija Kandinskega; prav tako kot je Kandinski ton pri glasbi enačil z barvo v slikarstvu, Milena Kafol skozi glasbo upodablja svoja dela. Razstava je poimenovana po glasbenem izrazu, ki naznanja vajo za izboljšanje glasbenih spretnosti na določenem inštrumentu, s tem pa slikarka sporoča proces izpopolnjevanja same sebe, kjer je glavnega pomena prav njeno notranje čutenje in razmišljanje. Umetnica v prepletenosti le-teh tke rdečo nit svojega ustvarjanja, ki je vseskozi zaznamovano z osmišljanjem eksistence in minevanja. Sama pravi, da je slednje morda izraz dejstva, da se je s slikarstvom začela ukvarjati zelo pozno, v šestdesetih letih svojega življenja. Koncept minevanja ji predstavlja uganko, ki zastavlja vprašanja: »Kaj je tisto, kar se nadaljuje? Kaj je tisto, kar je neznanka?«

Abstraktno slikarstvo, pravi slikarka, je vrh samih slikarskih slogov. Sama je teh zamenjala že mnogo, zato se niti sedaj ne namerava ustaliti. Morda se bo celo vrnila na pot svojih prvih korakov v slikarstvu, ko se je pri slovenskem akademskem slikarju izpopolnjevala v tihožitju in portretu. Sama zase pravi, da se hitro naveliča rutine, čemur nedvomno pritrjuje njena življenjska pot, ki ne sledi ravni črti. S slikarstvom se je namreč začela ukvarjati šele leta 2008, ko je za seboj že imela študij jezikov na Filozofski fakulteti, dvajsetletno dobo komercialistke, nato pa tudi modne oblikovalke in lastnice butika.

Abstraktna umetnost slikarki omogoča, da raziskuje »prostor med realnim in absolutnim«. Ta prehod v svojih delih upodablja v obliki simbolov in geometrijskih likov, ki venomer predstavljajo gibanje. Vendar pa slikarka poudarja, da za deli ne stoji le inspiracija – ta v resnici igra zelo majhno vlogo v njenem ustvarjanju. Vsako delo je rezultat stroge premišljenosti, načrtnosti kompozicije, zato ji slikanje včasih predstavlja tudi »živ napor«.

Abstraktni slog vsekakor velikokrat vara v svoji navidezni preprostosti, nedvomno pa mora vsak ob bližjem ogledu slik Milene Kafol začutiti njeno premišljenost in globino.

Katja Mencigar, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: