EF » EFnet » EFnews » Novo v Galeriji Ekonomske fakultete – Marina Trusova: »Ženske – to je pomlad.«

Novo v Galeriji Ekonomske fakultete – Marina Trusova: »Ženske – to je pomlad.«

10.04.2019,

V torek, 2. aprila 2019, smo v Galeriji Ekonomske fakultete pomlad pričakali z otvoritvijo razstave »Ženske – to je pomlad«  ruske umetnice Marine Trusove.

Trusova, ki že štiri leta živi in ustvarja v Sloveniji, je z nasmehom priznala, da ji je tukaj všeč predvsem toplejša slovenska klima. Zase pravi, da je vizualni tip človeka in da navdih za ustvarjanje dobi iz slik različnih umetnikov, starih slikarjev, ilustratorjev in avtorjev naivne umetnosti. Izpostavila je še, kako je ob učenju slovenskega jezika začela bolje razumevati tudi svoj materni ruski jezik.

Upodablja ženske v lepih in prikupnih trenutkih vsakdanjega življenja. Njene lutke so v času bivanja v Sloveniji postale večje, pri delu je začela uporabljati tudi tkanine. Na svojih unikatnih ženskih lutkah umetnica poudarja nekatere dele telesa, s čimer nakazuje žensko čutnost in edinstvenost.

Zaradi ljubezni do etnične umetnosti se je veliko naučila o slovenskih ljudskih oblačilih. Tako je nastala lutka »Slovenian bride«, povzeta po sliki slovenskega slikarja Maksima Gasparija »Nevesta« in oblečena v narodno nošo, ki jo je umetnica z izjemno natančnostjo izvezla sama.

Izdelava posamezne lutke običajno traja okrog dva meseca. Vse lutke so ročno izdelane iz različnih modelirnih mas – primarno uporablja japonsko glino za osnovo in trpežnejšo ameriško epoksi maso za roke in noge. O procesu izdelave nam je Trusova zaupala: »Poslikave delam z akrilnimi barvami, posegam po različnih tkaninah, koraldah in drugih materialih. Poleg tega ima vsaka lutka kovinsko ogrodje, celo v vsakem prstku na rokah.« V enem časovnem obdobju ustvari dve do tri lutke.

Na vprašanje o svojih načrtih je povedala, da o njih nerada govori, saj se lahko spremenijo, vseeno pa nam je zaupala, da izpod njenih prstov že nastajajo nove lutke.

Ogled razstave v živo je možen do začetka maja 2019, sicer lahko umetnico Marino Trusovo  spremljate tudi na Facebooku: www.facebook.com/magiarta in Instagramu: Marina Trusova Art.

Vabljeni k ogledu razstave!

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: