EF » EFnet » EFnews » Novo v Galeriji Ekonomske fakultete – Eduardo Oliveira Bentub: “Momentos”

Novo v Galeriji Ekonomske fakultete – Eduardo Oliveira Bentub: “Momentos”

08.05.2019,

V Galerijo Ekonomske fakultete je v torek, 7. maja 2019, Eduardo Oliveira Bentub prinesel tople trenutke Kapuerskih otokov z razstavo »Momentos«.

Toplina pa ne žari le iz slik, ampak tudi iz umetnika, ki ga je v Slovenijo s Portugalske pripeljala ljubezen. Eduardo je sicer študiral arhitekturo, a ga je življenje poneslo v družbo slikarja, ki ga je naučil tehnik likovnega izražanja. Za slikanje uporablja predvsem akrilne barve. Že 25 let tako na platna prenaša ljubezen. Pogrešanje, kot temu pravi sam, ki ga navdihuje k slikanju poznanih ljudi, ujetih v plesočih trenutkih preprostega življenja.

Posebnih trenutkov je bilo v Bentubovem življenju veliko. Očitno ga je zelo zaznamoval trenutek, ko se je pred desetimi leti preselil v Slovenijo. Njegov avtoportret, ki je nastal takrat, namreč naravnost izstopa iz trenutno razstavljenega opusa. Barvne podobe trenutkov in ljudi njegovega življenja na Kapuerdih jasno izražajo melodičnost in vročekrvnost Eduardovega prvotnega doma. Belina, ki prekriva prej omenjeni avtoportret oziroma se po njem preliva, pa nekako uravnovesi barvito zbirko. Izraža sneg, ki ga je umetnik prvič videl padati v Sloveniji, napis »basta« na njem pa hkrati očitno zaznamuje tako imenovano drugačno belino, ki jo je umetnik doživljal v začetku svojega premika v Slovenijo.

Proces ustvarjanja slik temelji na inspiraciji in včasih se zgodi, da slika celo leto, nato pa pol leta le skicira. Zato se pripeti, da mora naročnik slike enostavno počakati, da pride trenutek, ko se ponovno pojavi navdih. »Vem, da bo prišel, torej ga ne izsiljujem,« je z iskrico v očeh povedal Edu, kot ga kličejo prijatelji.

Večjih načrtov za dolgoročno prihodnost nima, morda ravno zaradi inspirativnega načina dela. Se mu pa obeta razstava na Portugalskem in nato še v italijanski Toskani. Pripravlja tudi izvedbo slikarskih delavnic v Sloveniji in tujini.

Veliko sreče in barvnega ustvarjanja mu želijo ne le organizatorji razstave na Ekonomski fakulteti, temveč tudi Mario Berdič Codella, kustos in likovni kritik, ki je s strastjo predstavil umetnikova dela.

 

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: