EF » EFnet » Novice » Znanost bo po novem financirana nekoliko drugače

Znanost bo po novem financirana nekoliko drugače

28.10.2019,

V petek, 25. oktobra, smo na Ekonomski fakulteti gostili dogodek v organizaciji Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja z naslovom »The Dawn of Horizon Europe: Europe’s New Research & Innovation Programme«. Dogodek, ki je potekal v angleškem jeziku, je vodil predsednik združenja dr. Draško Veselinovič.

Rdeča nit konference je bil program Obzorje Evropa, ki bo nasledil program Obzorje 2020 in bo vir javnega financiranja razvoja znanosti v Evropski uniji od leta 2021 do 2027. Govorniki so izpostavili dejstvo, da bo 70 odstotkov proračunskih sredstev namenjenih malim in srednje velikim podjetjem. Predstavnik Evropske komisije Neville Reeve je dejal, da v prihajajoči perspektivi razmišljajo o še bolj dolgoročnih ciljih kot v sedanji. Izpostavil je pet področij, kjer bomo v EU v prihodnje zasledovali dolgoročne cilje: hrana, mesta, morja in celinske vode, podnebne spremembe ter rak.

Na dejstvo, da Evropa zaostaja na področju znanosti, je opozorila še ena predstavnica Evropske komisije, Magda de Carli, ki je zadolžena za spodbujanje prijavljanja na evropske razpise. Izpostavila je, da je med »startup« podjetji, katerih vrednost presega eno milijardo dolarjev, največji iz EU šele na 60. mestu. Dodala je še, da se bo, če bo prišlo do brexita, v svetovnem merilu, z že tako ali tako nizkih 7 odstotkov, na 3,5 odstotka prepolovil še delež tovrstnih podjetij, ki imajo sedež v EU. Povedala je, da se v Komisiji zavedajo pomanjkanja sredstev za financiranje tveganih inovacij.

Osrednja točka dogodka je bila razprava predstavnikov šestih strateških razvojno-inovacijskih partnerstev. Igor Belič z Inštituta za kovinske materiale in tehnologije je povedal, da je pomanjkanje usposobljenih kadrov velika težava slovenske kovinske industrije. Druga in nič manjša težava je pomanjkanje zaupanja med slovenskimi podjetji, ki so konkurenti in si zato ne zaupajo ter spričo tega tudi ne sodelujejo na področju razvoja.

Rudi Panjtar z Instituta Jožef Stefan je povedal, da imajo institucije, v katerih je nakopičeno znanje, nalogo, da znanje delijo s podjetji, ki ga nimajo. Znanje pa bodo podjetja voljna prevzemati le, če bodo s tem ustvarjala dobiček.

Uroš Konda, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: