EF » EFnet » Novice » CPOEF E-TALK: Finančni učinki pandemije

CPOEF E-TALK: Finančni učinki pandemije

27.10.2021

V četrtek, 21. oktobra 2021, je Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete (CPOEF) skupaj z Zdravstveno fakulteto Univerze v Ljubljani organiziral online okroglo mizo z naslovom Finančni učinki pandemije. V ospredje pogovora, ki ga je povezovala strokovnjakinja za komuniciranje Jadranka Jezeršek, so bili postavljeni izzivi pandemije skozi delovanje javnega zdravstva. Ugledni strokovnjaki so predstavili svoj pogled na pandemijo in pridobivanja ključnih podatkov v javnem zdravstvu ter podali svoje mnenje o največjih pomanjkljivostih v njem. S pomočjo preteklih izkušenj spopadanja s pandemijo sta bila osvetljena trenutno stanje v zdravstvu ter pomen sodelovanja, poleg tega pa še nujnost digitalizacije ter pravilnega in koordiniranega vlaganja v javno zdravstvo.

Prof. dr. Petra Došenović Bonča (Ekonomska fakulteta) je predstavila pandemijo, ki nam je kot kriza postavila ogledalo ter izpostavila nujnost sodelovanja različnih akterjev v samem zdravstvu, pa tudi interdisciplinarno, da se čimbolj zmanjša posledice zapoznelega diagnosticiranja bolezni. Ob tem je ilustrirala tudi pomembnost vlaganja sredstev v javno zdravstvo na dolgi rok.

Prof. dr. Janez Žibert (Zdravstvena fakulteta) je osvetlil pomen pridobivanja podatkov in nujnost t. i. globokih podatkov za pravilno ukrepanje in napovedovanje trendov kot tudi pomen pravilnega komuniciranja teh podatkov v boju proti dezinformacijam. Ob tem je izpostavil tudi potrebno digitalizacijo zdravstva, ki bi omogočila interdisciplinarno deljenje podatkov med institucijami in pristop »od spodaj navzgor«, da bi ugotovili želje pacientov in zdravniškega osebja.

Robert Zorko (Banka Slovenije) je sicer izpostavil nove vrste analiz in tedenske analize, ki prej niti niso bile na voljo, vendar je po njegovem mnenju za zagotavljanje kakovosti življenja vsaj na današnji ravni obenem potreben tudi digitalni preskok, predvsem zaradi demografske situacije, ki jo imamo trenutno v Sloveniji.

Simon Vidmar (Triglav Zdravstvena zavarovalnica) je njegovemu mnenju pritrdil, izpostavil pa je tudi pomen sodelovanja ter izboljšanja ključne infrastrukture, ki se je med epidemijo pokazala kot nezadostna.

Glede na slišano lahko povzamemo, da je za uspešno spopadanje z zdravstvenimi krizami ključno dolgoročno vlaganje v javno zdravstvo, ne zgolj »ad hoc« reševanje težav in zmanjševanje čakalnih vrst. Epidemija je osvetlila pomen sodelovanja med različnimi strokami ter pomanjkanje sodelovanja tudi znotraj zdravstva samega, ob nujnosti pridobivanja podatkov, ki so v zadnjem času izredno občutljiva tema.

Vse, ki se okrogle mize niste mogli udeležiti, vabimo, da si jo ogledate na CPOEF YouTube kanalu

Peter Levstek, EfnewsRelated news

Publish your comment: